BOLESTI BUBREGA
Mnogi su uzroci renalnog (bubrežnog) propadanja kod dece. Bubrežna slabost (insuficijencija) može biti akutna ili hronična. Najčešći uzroci hronične bubrežne slabosti kod dece najmlađeg uzrasta su urođene i nasledne bolesti. Kod dece školskog uzrasta dominiraju nasledne i glomerulske bolesti kao uzrok, dok su kod tinejdžera glomerulske najzastupljenije. Hronična bubrežna insuficijencija (HBI) je sindrom koji nastaje kao posledica postepene i progresivne nemogućnosti bubrega da čisti krv od suvišne vode i otrova. Život sa hroničnom bubrežnom bolešću je težak i oganičavajući. Bolest je generalno česta i štetna, ali se može sprečiti i lečiti. Svake godine milioni u svetu prerano umru od kardiovaskularnih bolesti koje su povezane sa hroničnom bubrežnom slabošću (HBI). Uobičajeni uzroci hronične slabosti bubrega su: Povišeni krvni pritisak (hipertenzija) i dijabetes su najčešći uzroci slabog rada bubrega naročito kod starijih ljudi. Ovo su takođe najčešći uzroci kardiovaskularnih bolesti. Prva posledica neotkrivene hronične slabosti bubrega je progresivan gubitak bubrežne funkcije koji dovodi do otkazivanja rada bubrega i neophodnog lečenja dijalizom Ili transplantacijom . Druga posledica je prerana smrt od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa bolešću bubrega. Ljudi sa bubrežnom bolešću koji imaju privid da su zdravi u velikom su riziku od prerane smrti zbog kardiovaskularnih bolesti (koronarna bolest, cerebrovaskularna bolest, bolesti perifernih arterija i srčana insuficijencija) iako se kod njih nikada ne razvije insuficijencija bubrega. Skrining mora biti prioritet za sve one ljude kod kojih postoji rizik od oboljenja bubrega i to: Pacijenti sa dijabetesom i hipertenzijom Preventivne mere koje su se pokazale uspešnim i koje su definisane u zaštiti protiv bubrežne i kardiovaskularne bolesti su: Smanjenje krvnog pritiska - visok pritisak opterećuje bubrege Lečenje: Tokom poslednjih deset godina klinička istraživanja su pokazala potencijalnu korist od upotrebe lekova koji osim sistemskog smanjuju i bubrežni pritisak i deluju zaštitno na njihovu funkciju. Lečenje takođe podrazumeva držanje niskoproteinske dijete, smanjen unos soli, snižavanje povišenih masti u krvi, lečenje anemije i redovne kontrole. Najčešće bolesti bubrega
Kamen u bubregu Jedna od najstarijih čovekovih boljki jeste kamen u bubregu. On nastaje gomilanjem nataloženih kristala, uglavnom kalcijuma i oksalata. Može da raste i da spreči protok mokraće kroz bubrege. Muškarci oboljevaju tri puta češće nego žene. Obično je prvi simptom kamena u bubregu izuzetno jaka bol. Bol obično započinje naglo kada se kamen počne pomerati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje. Čovjek osjeća oštar, grčevit bol u leđima i boku u području bubrega, ili donjeg dela trbuha. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje. Kasnije se bol može širiti u prepone. Ako je kamen prevelik da bi lako prošao, bol se nastavlja kako mišići u uskoj mokraćnoj cevi nastoje istisnuti kamen prema dole u mokraćni mehur. Kako kamen raste ili se pomiče, može se pojaviti krv u mokraći. Dok se kamen spušta niz mokraćnu cev bliže mehuru, osoba može osjećati češću potrebu za mokrenjem ili osjećati pečenje prilikom mokrenja. Ako ove simptome prati povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna infekcija. U tom slučaju, treba se odmah obratiti lekaru. Kad jednom dobijete kamen, izgledi da ga ponovo dobijete u sledećih 5 godina su 40%, a u sledećih 25 godina 80%. Uzimanje malo tečnosti zadovoljiće minimalne potrebe vašeg organizma. Međutim, mala količina vode zahteva od bubrega da težim radom svedu izlučivanje vode na minimum. Rezultat takvog rada je koncentrisana, često nadražujuća mokraća, što je i prvi uslov za stvaranje kamenca. Ostali faktori rizika za nastanak kamenaca su: naslijene, poremećaji u metabolizmu, infekcije, lekovi i način ishrane. Hrana je izuzetno značajna za nastanak bubrežnog kamenca. Kristali minerala rastvaraju se u mokraći koja prolazi kroz bubreg. Kad urin postane prezasićen, formiraju se kristali i skupljaju u grudvice, koje se dalje grupišu u tvrd kamen. Ono što jedete određuje sadržaj kristala i zasićenost vašeg urina kristalima. Rešenje je da koristite dijetu koja neće stvarati velike količine kalcijuma i oksalata u urinu. Obolevanja od bubrežnog kamena danas je deset puta veća nego 1900 godine. Ako imate ponovljeno stvaranje kamena u bubregu, morate promeniti način ishrane. Promena načina ishrane može da u više od pola slučajeva smanji ponovno stvaranje kamena. Osobe kod kojih se stvara kamen treba da obrate pažnju na pet faktora: belančevine, natrijum, oksalate, kalcijum i tečnosti. Unošenje proteina životinjskog porijekla može da poveća u mokraći količinu materija od kojih nastaje kamen: kalcijum, oksalat i mokraćna kiselina. Nova studija sa Harvarda kaže da oni muškarci koji unose najviše proteina u ishrani povećavaju izglede za stvaranje kamena za jednu tećinu. Osobe koje se hrane biljnom hranom imaju znatno manje izglede za dobijanje kamena. U Engleskoj vegetarijanci tri puta rjeđe obolijevaju od kamena, nego oni koji jedu meso. Ispitivanja na Univerzitetu u Osaki su pokazala da dijeta sa malo mesa i mnogo povrća dovodi do smanjenja za 40-60% ponovnog stvaranja kamena. Smanjite unošenje natrijuma. Ova mera dovodi do smanje¬nja kristalizacije kalcijuma u bubrezima. Preporučuje se osobama sa kamenom u bubregu da potpuno izbace so iz ishrane i izbjegavaju prerađene namirnice kao što su: slanina, suhomesnati proizvodi, masline, konzervirane supe, dimljena riba i kozervirana i smrznuta jela. Uzimanje namirnaca sa velikim sadržajem oksalata povećava količinu oksalata u urinu, a oni u kombinaciji sa kalcijumom mogu da stvore kamen. Proteini takođe povećavaju količinu oksalata u urinu. Trebalo bi smanjiti konzumiranje namirnica sa mnogo oksalata kao što su: čokolada, spanać, raven i kikiriki. Nove studije pokazuju da kalcijum iz ishrane pomaže u smanjenju rizika od nastanka kamena, iako zvuči paradoksalno. Kod osoba koje koriste mnogo voća i povrća bogatog kalijumom preti upola manji rizik od razvoja kamena u bubrezima. U dobre izvore kalijuma spadaju: banane, sušene kajsije, krompiri, narandže i pasulj tetovac. Magnezijum iz zelenog lisnatog povrća takođe je izuzetan preventivni preparat. Da bi vaše telo ostalo zdravo, kroz vaše bubrege mora proći velika količina vode. Smatra se da je adekvatno unošenje vode osnovni način spriječavanja infekcije i formiranja kamenja u bubregu. Uzimanje malih količina vode zahtijeva maksimalnu resorpciju vode iz digestivnog trakta. Stolica zbog toga postaje tvrda i zato često nastaje zatvor. Sa manje vode u disajnom traktu, sluz postaje gušća i teže se podiže. Znoj postaje mnogo koncentrovaniji, a miris tijela mnogo jači. Ispijanje većih količina vode može da spriječi navedene probleme i da smanji rizik od pojave kamena u bubregu za 30%. Razlog se nalazi u tome da voda razblažuje koncentracije minerala, koji kristalisanjem grade kamen. Istraživanja pokazuju da ljudi koji izluče manje od 1 l mokraće dnevno imaju mnogo veće izglede za kamen u bubregu. Sticanje navike da se pije 2 litra vode dnevno veliki je izazov. Poznato je da naš mehanizam za žeđ godinama postaje manje osjetljiv, pa se na njega ne možemo u potpunosti osloniti. Čuvanje telesne vode u velikoj meri zavisi od zdravlja bubrega. Za ovu fenomenalnu uslugu, srećom, ne moramo plaćati. Deset čaša vode dnevno nije ulog koji se može uporediti sa cenom koštanja intervencije, koju u slučaju oboljenja bubrega mora da izvrši aparat pod nazivom "veštački bubreg". To su: pušenje, crna kafa, profesionalni faktori, upotreba fenacetina, veštački zasladjivači, ishrana, hemoterapija, radioterapija i hronična infekcija. Utvrđeno je da se povećava učestalost obolelih od raka kod pušača. Kod pušača je dvostruki porast rizika za karcinom bubrega. Povišen rizik od tumora bubrega dokazan je pri visokom unosu pečene hrane, npr. jaja i mesa. Većina autora navodi povezanost ovih tumora s povećanim unosom masnoća. Prehrana bogata vitaminima A i C, ali i uopšteno povrćem, smanjuje rizik od tumora uroepitela. Izgleda da je ishrana bogata sojinim proteinima mnogo povoljnija za naše bubrege. Da bi bubrezi izlučili amonijak iz životinjskih proteina potrebno je da ulože ogromne napore. Na temelju ispitivanja pacijenata u Londonskoj bolnici utvrđeno je da brzina filtracije (mera kojom se označava rad bubrega) je veća za 16% nakon obroka od životinjskih proteina, nego nakon obroka od sojinih proteina. Olakšajte rad vaših bubrega konzumiranjem veće količine soje. Bubrezi su glavni prečišćivači svih nečistoća iz našeg tela. Da li ćemo im omogućiti ovu životodavnu funkciju, zavisi od nas. Da bismo im olakšali posao potrebno je izvršiti radikalne promene. Ova borba sa navikama je najteža borba. Ukoliko pobedite nezdrave navike, a uz to prilagodite se novim, kao što su uzimanje mnogo više tečnosti, organizam će vam vratiti uloženi trud. Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cev ili uretra i mehur) inficira bakterijama, uz posledičnu upalu. Preko 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli. Bakterije koje dospeju u mehur obično se uklanjaju tokom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u mehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Cistitis je česta bolest, od 100 osoba, njih 2 će oboleti. Najčešći je kod polno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, ali se može pojaviti i kod polno neaktivnih ili djevojčica. Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog svoje kraće uretre (bakterije ne moraju daleko putovati do mehura) i zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa. Cistitis je redak kod muškaraca sa anatomski normalnim urinarnim traktom. Kod starijih osoba rizik od razvoja cistitisa je velik, sa učestalošću od čak 33 od 100 osoba.
Pijelonefritis Renalna osteodistrofija je najteža kod dece jer njihove kosti još uvijek rastu. Stanje usporava rast kostiju i uzrokuje deformacije. Jedan od takvih deformacija se događa kada se noge savijaju prema unutra jedna prema drugoj ili prema spolja daleko jedna od druge. Još jedna važna posledica je nizak rast. Simptomi se mogu videti u rastu dece sa bubrežnom slabosti čak i prije nego što počnu dijalizu. Kosti se menjaju, a renalna osteodistrofija može početi mnogo godina pre nego što se simptomi pojave, iz tog razloga to se zove Tiha bolest. Simptomi renalne osteodistrofije obično se javljaju kod odraslih koji su bili na dijalizi nekoliko godina. Stariji bolesnici i žene koji su prošli kroz menopauzu su u većem riziku za ovu bolest, jer oni već osetljivi na osteoporoze, druge bolesti kostiju, čak i bez bolesti bubrega. Ako se adekvatno ne leči kosti postaju tanke i slabe i osobe sa renalnom osteodistrofijom mogu početi osećati bol u zglobovima i kostima. Tu je i povećan rizik od lomova kostiju. |
|